Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

Přiznám se, že ani mě ta košile s komiksovými vesmírnými kráskami nijak nenadchla, ale u tak výrazné vědecké osobnosti je jistý deficit vkusu celkem pochopitelný. Když vedete projekt, jehož cílem je přistát na tělese vzdáleném tak, že i světlo k němu od nás letí půl hodiny, nemáte prostě čas sledovat politiku oblékání.

Kdyby přišel do televize nahý a třeba s kuřetem v rozkroku, bylo by nejspíš všechno v pořádku. Jenže se projevil jako sexistický "mačo", a tak to schytal ze všech stran. Musel se potom s brekem veřejně omluvit všem, kterým ublížil. Jinak mohl dopadnout třeba jako spolutvůrce Mozilly a její bývalý šéf, který byl odstoupen za prohlášení, že neschvaluje sňatky osob stejného pohlaví. Nebo řada dalších, kteří se nějak provinili vůči současné ideologii a jejím symbolům.

Naproti tomu dámy, ktere se proslavily hlavně... no, řekněme vaginálním nonkonformismem, jsou hýčkanými celebritami a svět jim naslouchá se zatajeným dechem.

 

Když tak sleduji dění ve světě, každou chvíli mi naskočí představa starého Krause (J.Kodet):
" Dávám bolševikovi rok, maximálně dva."
...bohužel v tom hořkém kontextu, protože ani on netušil, čeho všeho je  bolševik schopný, aby se udržel u moci, třeba jen na dalších dvacet let. A to platí i o současných neobolševicích, kteří nenápadně, ale zato důsledně zamotali svět do svých dogmat a věčných pravd, a umějí rázně zatočit s každým, kdo projeví byť jen stopu kacířství.

Když v hierarchii společenských hodnot stojí výš politicky korektní košile než mnohaletá práce završená fantastickým úspěchem, je to se společností hodně nahnuté.

Když o profesní způsobilosti nerozhodují znalosti a mnohaletá úspěšná praxe, ale správný postoj k ..., začíná to svištět kolem uší, a nepomůže ani optimistický plakát na předním skle.

Když se za zpochybňování pravd, které nepotřebují důkazy, vystavuje červená karta jako varovný výstřel před dalším Majdanem, je společnost víceméně v... koťátku...

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | čtvrtek 20.11.2014 19:21 | karma článku: 25,78 | přečteno: 661x