Máme vůbec rozvědku? ... asi jo.

Samozřejmě že máme, tady se musím prezidenta Zemana zastat. A ne jednu. Horší je to ale s důkazy o přítomnosti ruské armády na Ukrajině.

 Jsme v NATO teprve krátce, a naši zpravodajci dosud nestihli implementovat všechny mechanismy, standardy a procedury běžně používané ve zpravodajství vyspělých zemí.
Navíc jsme malá a ne právě bohatá země, a nemůžeme si dovolit nakupovat důkazy od velkých renomovaných firem, které se na tuto činnost specializují.
Ale naše rozvědka dělá co může, aby srovnala krok, samozřejmě v rámci našich omezených možností.

Už v půli července vyhlásilo Ministerstvo obrany transparentní veřejnou soutěž na dodavatele zpravodajských informací a materiálů, a nebýt toho, že probíhala v režimu přísného utajení, mohli jsme mít výsledky už dnes.
Následně tajné služby přímo (ovšem tajně) oslovily některá grafická studia a přední výtvarníky. To sice nebylo transparentní, nicméně konečně se celá věc hnula kupředu.
Známý (z důvodu utajení nejmenovaný) výtvarník kupříkladu slíbil, že rozšíří svoji Entropu o Ukrajinu a umístí nezvratné důkazy tam. Navíc si vzpomněl, že nějaké ruské tanky - nejmíň jeden, ale možná i padesát - viděl zahrabaný někde na Smíchově. To je od Ukrajiny co by kamenem dohodil, a tak by tato informace neměla jen tak zapadnout.

Ovšem u grafiků znovu vyvstal problém ve formě nákladů. Server Mapy.cz nemá dosud Ukrajinu zmapovanou v dostatečném rozlišení, a Google si za zpravodajské snímky pořízené v Google Map a Street View účtuje nehorázné peníze.
Ale i zde se našlo řešení - důkazy sice pořídíme, ale nikomu je neukážeme, a tím se vyhneme placení. Ostatně dělají to tak všichni, ne?

Samotní rozvědčíci na sobě taky pracují. Adrenalinová profese si žádá adrenalinové koníčky, a tak se stále více mladých agentů  ve volném čase vrhá do víru extremního googlování nebo diskusního stinkballu. Získávají tak zkušenosti a návyky, které zcela jistě uplatní i ve své profesi.

Nedá se tedy říct, že jsme někde zaspali. Jen to prostě nejde tak rychle, dostat se na úroveň běžnou v NATO.

.

 

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | neděle 7.9.2014 8:11 | karma článku: 30,22 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14

Bedřich HavlíčekBedřich

GILL MILLoš

4.11.2013 v 9:24 | Karma: 26,43
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli