Bedřich Havlíček

Meteorologové hlásí: V kauze Nagyová čekáme mlhu

17. 06. 2013 8:47:39
Tak jsem si v minulém článku sám naběhl na wydle. Člověk si říká – to se mi nemůže stát, aby mě semlela mediální masáž, proti propagandě jsem přece přirozeně imunní... a bác ho. Ony si ty bulvární titulky umějí najít cestičku i do trénovaných hlav.

Že jsem si vysnil, že policie konečně začne fungovat v módu padni komu padni, za to se stydím, a pokud jste mi omylem dali karmu (našli se i tací), na požádání vrátím.

Na první pohled se zdá, jsme svědky pravidelných každoročních manévrů, které mají jednak prověřit součinnost státního zastupitelství s příslušnými útvary policie, jednak ukázat veřejnosti, že právo a pořádek jsou v dobrých rukou. Vlastně takový Den Policie, dalo by se říct. Vyjede těžká technika, svalnatí hoši provětrají kukly a neprůstřelné vesty, a s použitím beranidel udělají jakýsi Den otevřených dveří.

Ale případ mi připomněl jinou kauzu, shodou okolností taktéž vedenou ostravským státním zastupitelstvím, a s podobnou pompou a mediálním ohlasem. Vzpomínáte na kauzu Kořistka?

Připomeňme si, o co tenkrát šlo – čerstvý poslanec US-DEU (taková tehdejší TOPka) Zdeněk Kořistka si po několika týdnech vzpomněl, že mu lobbyisti Dalík a Večerek nabídli úplatek. Jako ústavní činitel věděl, co je třeba udělat – nahlásit případ příslušným orgánům, a v součinnosti s nimi a za přísného utajení zajistit důkazy korupce. A proto udělal pravý opak. Nešel na policii, ale svěřil se novinářům - samozřejmě až poté, co mu svatosvatě slíbili, že budou mlčet jako hrob. Druhý den byl náramně překvapený, když se o sobě dočetl v novinách.

Věrohodnost svědka, který si po několik týdnech „vzpomene“, a následně dělá všechno pro zmaření případného vyšetření, a naopak dělá všechno pro masivní medializaci, je podle mě v oblasti záporných hodnot. Přesto se na základě tohoto svědectví rozjela okázalá policejní akce, při níž museli být obvinění transportováni vrtulníkem, aby nehrozilo další prodlení. V době, kdy byl případ přetřásaný v novinách, nasazovaly se odposlechy v míře odpovídající válečnému stavu. Ministr vnitra Bublan radil přes média vyšetřovatelům, co všechno mohou proti obviněným použít.
Věrohodnost Kořistky nakonec prostudování spisu zpochybnila i krajská státní zástupkyně. Zjména vyšetření na detektoru lži vyznělo úplně jinak, než ho v médiích interpretovali Kořistka a Bublan. Ti nejspíš vycházeli z faktu, že se během výslechu z přístroje ani jednou neozvalo: "To je lež jako věž!"

Tady je dobré si připomenout i okolnosti, za nichž se stal Kořistka poslancem.
Vznikající vláda Stanislava Grosse potřebovala získat důvěru. V tehdejší patové situaci jí ale chyběl jeden hlas. Poslanec US-DEU Marian Bielesz si postavil hlavu, protože podporu ČSSD pokládal za porušení předvolebních slibů. Aby se vyrovnal se svým svědomím, po dlouhém teatrálním váhání se vzdal mandátu ve prospěch ostravského béčka Kořistky, který si se sliby nedělal těžkou hlavu.

To je dosti zajímavý názorový veletoč – aby pomohl prosadit to, co zásadně odmítá, vzdal se všech výhod, které přináší poslanecký mandát. Hovořilo se tenkrát o patnácti milionech. Tedy až do té chvíle, než si Kořistka vzpomněl, pak už se hovořilo jen o Dalíkovi.
Tady nikoho nenapadlo vyšetřovat a nasazovat odposlechy, i když motiv Bieleszova jednání byl veřejným tajemstvím, a politologové otevřeně vyjadřovali názor, že jeho váhání je jen hra o cenu.

Pikantní na celé věci je, že současně s Kořistkou tenkrát poslanecký klub US-DEU posílil i Petr Kott (ano, ten Petr Kott), vyhozený z ODS, prože se přes delirium tremens propracoval k levicovému světonázoru.

Kdybych byl trochu víc zastáncem konspiračních teorií, začal bych asi hledat souvislosti. Připadá mi totiž, že ze severu Moravy až příliš často přichází odpověď na politickou (nebo možná i nepolitickou) objednávku. Když přidám ještě kauzu Čunek, neubráním se pocitu, že se tam specializují na případy postavené na vodě, u kterých je víceméně dopředu jasné, že se nic nevyšetří, ale jimi vyvolaná mediální smršť výrazně poškodí jejich aktéry. Že tady jde víc o to diskreditovat a sestřelovat než hledat spravedlnost.

Uvidíme, jak dopadne tohle divadlo, a jestli vyšetřovatelé skutečně vytáhnou opravdové trumfy proti skutečným kmotrům, a ne jen zneužití armádních čmuchalů ke sledování Nečasovy manželky, což se zatím jeví jako nejzávažnější kauza. Úspěšnost státních orgánů nelze měřit počtem obviněných, ale počtem odsouzených... pokud možno na základě nezvratných důkazů.
Zatím se zdá, že největším efektem současných policejních manévrů bude účelové propojení vzájemně se sebou nesouvisejících případů. Celé se to nese v podobném duchu jako již zmíněné titulky typu „Nagyová je obviněná i z podplácení. Vyšetřovatelé zajistili desítky kilo zlata“. Bulvární kauza.
Poradil bych státnímu zástupci, ať nasadí odposlechy na celý parlament. Teď se bude hrát o pád vlády, a Sobotka jistě nebude šetřit trafikami, aby přemluvil dostatek koaličních poslanců. To bude mít UOOZ teprve co zatýkat.

V jednom měl ale předchozí článek nesporně pravdu: Nečas skončil.
To je na jednu stranu stranu dobře, protože lepšího předsedu ODS si její soupeři nemohli přát, na druhou stranu způsob jeho odstranění vyvolává spíš vykřičníky než otazníky.

Autor: Bedřich Havlíček | karma: 9.29 | přečteno: 304 ×
Poslední články autora