Bedřich Havlíček

Meteorologové hlásí: Nečas skončil

14. 06. 2013 19:50:05
„ Lomikare Lomikare, do roka ha do dne, hin sa hukáže!“, pravil známý chodský rebel, když mu nasazovali oprátku. A opravdu, rok se s rokem sešel, a Lomikar šel pod drn.

Když jsem tady loni (přesně před rokem) doufal, že vláda konečně přijde o panenství, netušil jsem, že za rok bude pokračování. Něco mi říkalo, že to Nečas dlouho nevydrží (Průseriozní Petříček), ale že půjde pod drn (politický) přesně do roka a do dne, mě tenkrát nenapadlo. Myslel jsem, že si ho Kalousek podrží déle.

Nečase tady kdosi (tuším já) charakterizoval jako největší Kalouskův úspěch na poli organické chemie. Když se ale zpětně dívám na vrchol jeho oboustraně strmé politické kariéry, začínám mít pochybnosti, jestli opravdu organické. Nečas byl spíš Kalouskova neprůstřelná vesta. Všechno, co mířilo na Kalouska a jeho kumpanii, nakonec schytal on a ODS.

Když si loni policie přišla pro Kalouskovu dlouholetou stranickou kolegyni, a to kvůli mizerné třičtvtimiliardě zašantročené prý při nákupu nějakých španělských eroplánů, chudák finanční alchymista v tu ránu ztratil šťávu. Není divu, co kdyby ji zase napadlo zpívat, že?
Kdyby se policie začala šťourat i v ostatních kšeftících na ministerstvu obrany, mohla narazit na nějakého toho Kalouskova kostlice – a že se jich tam ve skříních schovává... no, řeknu to naplno – celé rodiny...
Tenkrát Kalousek odhodil aroganci, vyhrabal z truhly zatuchlou a moly prožranou halenu křesťanské pokory, a s ublíženým výrazem ve zpocené tváři koktal něco o honu na čarodějnice – to mu Vlasta určitě nezapomene.

A Bůh, který v podobných případech zasahuje ohnivým krupobitím a jinými živly, aby ochránil své věrné, seslal mu na pomoc Nečase... čili zase nic nového, že?
Ten okamžitě svými širokými rameny zaštítil trpícího koaličního partnera, a velkohubými prohlášeními, že si nenechá diktovat složení vlády od nějakých plukovníků, stáhl veškerou pozornost na sebe. A možná právě tenkrát nějaký plukovník vyřkl onu kletbu: “ Nečasi Nečasi, do roka ha do dne...“

Každopádně tu máme nového sportovního šampióna, tentokrát v nabíhání na vidle. A musíte uznat, že se Nečas opravdu snažil, a tohle velkolepé finále je skutečně důstojným vyvrcholením jeho kariéry.


Nemám zatím jasno, o co přesně jde. Bombastické titulky (LN - Nagyová je obviněná i z podplácení. Vyšetřovatelé zajistili desítky kilo zlata) naznačují, že si nejspíš odnesla v igelitkách domů půlku státního pokladu – proto asi ty přesčasy... jenže věřte bulváru...
Spíš, jak to tak vypadá, jde tady o variaci na téma Rath – někdo se cítil všemocný, lumpárny jemu i všem okolo pořád procházely, a tak přestal být opatrný. Prostě – jak to pregnantně vystihuje známé úsloví – u koryta příliš hlasitě mlaskal. A jak se zdá, i tady sehrála roli náhoda. A ty trafiky - bohužel standardní postup používaný napříč politickým spektrem - byly rozdány jen za účelem protlačení Kalouskových velkých témat. A Kalousek dnes jen pohoršeně kroutí hlavou: "Jak je toto možný - takovej se to zdál hodnej kluk, a podívejte se, jakej je to grázl." Čili opět běžná praxe.

Když jsem (taky před rokem) psal o policejním státu verze 2.012, netušil jsem, že upgrade vyjde už za rok. No, vlastně jsem tenkrát spíš doufal, že by mohly vycházet menší pravidelné aktualizace, nejlépe v intervalu Windows (tedy ob den), a ne jednou za rok nová verze.
Pokud jde o to, že si na ty špinavosti, které se zabydlely ve všech patrech politiky, umí konečně došlápnout zákon, můžeme jen tleskat. Jen by to nemělo být pravidelně 14.6.xxxx. Takhle to totiž vypadá, jako by příslušné orgány říkaly: „ Podívejte se co umíme, když chceme.“
To se ale dá chápat i tak, že zbytek roku prostě nechtěji. Zvlášť když pak vidíme, jak vyšetřování postupně usíná, a vyšetřovaní se pomalu ale jistě prodírají zpátky ke korytu... a ještě při tom seberou vyšetřovateli tužku.

Autor: Bedřich Havlíček | karma: 18.89 | přečteno: 903 ×
Poslední články autora