Udělejme konečně pořádek v diskusích

28. 06. 2012 0:38:37
Dnem, a často i nocí, přibývá hlasů volajících po řádné diskusi – diskusi vedené korektně, věcně, zdvořile, bez invektiv a osobních útoků. Protože mám ve zvyku přidávat se k těm, co zrovna vedou, neučiním výjimku ani teď.

Nenechte se mýlit, nejde tady z mé strany o nějaký oportunismus nebo o snahu přifouknout skomírající karmu či jiné blogerské požitky. Tak nízko klesám jen velmi výjimečně a nerad.
Jde tu o to, že když zatím nikdo nepřišel s žádným řešením – tedy pokud za řešení nepovažujeme morální apely a planá hesla typu „budeme na sebe hodní“ – nezbývá, než abych s řešením přišel sám.
Někdo musí tu rukavici konečně zvednout.

Udržet civilizovanou úroveň diskuse na vědeckém kongresu je nadlidský úkol – a to tam mají všichni účastníci kartičky se jmény, a někteří dokonce s tituly.
Udržet úroveň na diskusi pod článkem je věc zhola nemožná, protože tady nemají účastníci ani kartičky „Ahoj, já jsem Květa, co pro vás můžu udělat?“, ale schovávají se za nějakými přezdívkami typu wyskaakaney_clocan, které neřeknou o majiteli zhola nic. A aby to bylo ještě komplikovanější, tak i těm přezdívkám říkají nick.

Podívejme se, jaké máme nástroje pro regulaci diskusí, a řekněme si, proč nefungují a nikdy fungovat nebudou:

Automatická filtrace příspěvků

Roboti odchytávající nevhodné a vulgární výrazy typu p..., k...., pr..., nepřizpů...... a podobně jsou vpravdě vojáci první linie na diskusní frontě. Jejich síla je v rychlosti, neúnavnosti a píli, jejich slabost je, že se dají snadno oklamat... jak jsem ostatně právě předvedl – stačilo napsat ta slova kurzívou, a článek bez problémů prošel.
Jejich další nevýhodou je, že jsou omezeny jen na syntaktickou kontrolu. U takové Basic English ještě jakž takž dokáží odhalit některé nežádoucí myšlenky zakuklené do jednoduchých vět, ale proti naší Flowery Czech jsou zcela bezmocní – už jenom podmiňovací způsob je dokáže totálně rozhodit... a to se někteří přispěvatelé nezastaví ani u shody přísudku s podmětem, často dokonce několikanásobným.

Manuální filtrace příspěvků

Druhou linií jsou námi všemi ctění a milovaní administrátoři. Vlastně bych je nazval spíš týlaři, protože vyhledávají závadné příspěvky přímo na diskusi, doslova v týlu nepřítele, a jak na nějaký narazí, pic ho do týla, a je po něm.
Takový dobře vycvičený týlař se nenechá zmást ani souvětím podřadným a dnes už ho neoklamete ho ani záměnou i-y. Zpravidla umí i česky, takže je opravdu těžké na něj vyzrát, jenže...
Týlaři jsou jenom lidi – mají své tempo, své zvyky, své touhy, své potřeby, a nemůžou být na diskusi pořád a všude. Mají prostě jenom dvě ruce, a nejsou tady sami... i když dělají všechno pro to, aby byli.

Jak vidíte, současné nástroje jsou pro udržení úrovně diskuzí naprosto nedostačující, a už vůbec nestačí na její zlepšení. Co s tím?
Jako jediné schůdné řešení vidím posílit kompetence autorů.

Je to logické – autor sám nejlíp ví, o čem je jeho článek, a někdy je dokonce jediný kdo to ví. On jediný tedy může vnést do diskuse jasno, on jediný může kvalifikovaně posoudit, který názor je k věci, a který jde úplně mimo. A taky jediný zná sám sebe a tak neomylně pozná, kdy se diskuse zvrhne v osobní útoky až v (ano, i takové případy nastávají) nelítostnou štvanici.

Tím ovšem nemyslím, že by měl autor mít administrátorské kompetence, tedy že by mohl mazat co mu nepasuje. To by nebylo řešení. Řešení vidím v postupu přesně opačném.
Autor by měl předložit diskutérům fundované a korektní příspěvky ke svému článku, respektive části, ze kterých si diskutér svůj příspěvek poskládá.
Mohlo by to fungovat takhle - autor napíše článek, a do speciálního formuláře vloží fragmenty vhodných a korektních odpovědí. Pokud je odvážnější a nebojí se kritiky, může tam dát i pár kritických a nesouhlasných vyjádření.
Jak by potom taková diskuse vypadala z pohledu diskutéra můžete vidět na následujícím formuláři - pozor, je to jen obrázek, takže se v něm nikam nedoklikáte ani troj- a vícekliky...

form.png

Sami už jistě vidíte, jakým způsobem lze posunout naše diskuse na vyšší civilizační úroveň, a to hned o několik příček. I z omezeného počtu možností, které jsem tady uvedl, se dá sestavit celá řada kultivovaných a politicky korektních příspěvků, které ani obsahově nijak nevybočí z běžného standardu.
Taková diskuse bude mít švih a svižné tempo, protože diskutéři nebudou muset datlovat své příspěvky do titěrného editoru, ale jednoduše si je poskládají z předložené nabídky. Kolik se tím ušetří úhozů a intelektuálího úsilí můžete podsoudit sami - sesmolit těch pár vět dá někdy pořádnou práci, a když se diskuse jen trochu hýbe, pracně vydřený příspěvek za chvíli zmizí za horizontem.

Příklad navíc názorně ukazuje, že i tady může dát autor diskutérům možnost vkládat příspěvky naprosto mimo téma, chce-li si ponechat možnost jim to vyčíst.
A dokonce i tady může nechat diskutéry zaspílat si autorovi dle libosti, protože právo vyjádřit svobodně jakýkoli názor patří k nejzákladnějším hodnotám naší civilizace... a vulgární příspěvky stejně okamžitě odchytí roboti v první linii, vyladění na slovo plantážník.

Domnívám se, že tento návrh na pozvednutí úrovně diskuse jen tak nezapadne jako ty ostatní (i když ty většinou za moc nestály, takže zapadly zaslouženě), a že k němu bude přinejmenším přihlédnto při dalším zvelebování blogu iDnes. Ostatně jistě by se uplatil i v jiných sférách, dokonce mám pocit, že někde už se demoratická diskuse tímto způsobem vede delší dobu.

Autor: Bedřich Havlíček | čtvrtek 28.6.2012 0:38 | karma článku: 17.41 | přečteno: 1005x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 209 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 284 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1780
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...