Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravice leží na ulici, stačí ji zvednout...

Pravice v té formě, jaká dnes sedí v parlamentu, dohrála svoji historickou roli. Pokud si někdo myslí, že by měla ještě dostat čas se historicky znemožnit, šlo by už o přesčas. Stihla toho ve dvou volebních obdobích až až, i když jedno bylo dokonce o polovinu zkrácené, a u toho druhého taky není jisté, jestli se dohraje v plné hrací době.

Podepsáním několika bianko směnek - z nichž ta první nemá jen jedno čisté políčko na částku, ale nekonečný sloupec - ztratila tahle vláda svoje opodstatnění. Volili jsme ji jako brzdu řecké cesty, na kterou nás hodlají zatáhnout socialisti,  a ne jako gubernátora, který tady bude prosazovat vůli tatíčka cara z dalekého Bruselu.

Takže jak vypadá naše "pravice" verze 2.012? A je to vůbec pravice?

ODS
Sestup a pád ODS pro mě začal v momentě, kdy se Topolánek na pár okamžiků stal papírově největším premiérem v EU. Rychle poznal, že gule nejsou to pravé pro řízení takového kolosu, a že pokud si chce tykat se Sarkozym a chodit u Berlusconiů jen tak podomácku nalehko, musí změnit postoj. Pochopil, že široké rozkročení beskydského horala, kterým vyhrál volby, se do téhle společnosti nehodí - tady se od lidí jeho formátu čeká spíš stoj spatný a uctivý předklon.
A tak se z opatrného odpůrce integrace stal přes noc eurofederalista nejeurofederalističtější (EE), a za pochvalné poplácácní od Barrosa a obdivné zamručení půvabné Anděly by Lisabonskou smlouvu podepsal třeba vlastní krví, a třikrát podtrhl Dalíkovou.
Je jasné, že tím svoje voliče nepotěšil. Mě tedy rozhodně ne.

Po něm přišel Nečas - a s odstupem času mohu říct, že doslova. Přinesl naději - spíš tu zoufalou, stéblasechytající - a přinesl styl výrazně odlišný od Topolánka. Pokud mu šlo o to potvrdit starou pravdu, že každá změna je k horšímu, tady byl stoprocentně úspěšný... bohužel.
Média mu říkala Pan Čistý, ale výstižnější by bylo Pan Sterilní. Ze všeho nejvíc připomíná destilovanou vodu - bez barvy, bez chuti a bez zápachu. Vyplní prostor, který dostane k dispozici, ale ani se nepokusí získat nějaký navíc vlastním přičiněním. ODS, už tak dost vyměklá léty nehybnosti, pod jeho vedením vyměkla docela na sra... jak kýbl kytu.

Díky tomu nám dnes fakticky vládne Kalousek - kariérista s lidoveckou houževnatostí a s ohařím čichem na prachy. Do vysoké politiky se pronáměstkoval, a tak to s mokrými hadry ve funkci nadřízených umí. On určuje témata, on určuje kdo, co, kde, jak a s kým... že, pane premiére?

Poslušným a (až na zanedbatelné výjimky) jednotným schválením Bruselského Paktu ODS rozhodně ztratila poslední šanci stát se apoň menším zlem v příštích volbách.

TOP09
Tady se dá těžko mluvit o straně - je to vlastně jen takový Kalouskův výtah k moci poháněný modrou krví. Ale už pěkně skřípe - ona modrá krev není ani tak příznakem ušlechtilosti a mravní síly, jako spíš známkou toho, že někde vázne přísun kyslíku.
Ideovou platformou TOPky je udržet Kalouska co nejdéle ve hře, a politický program by se dal vyjádřit slovy jejího předsedy, která zaznívají z jeho úst v parlamentu nejčastěji: "... chrrr, chrrr...". 
A to je problém TOPky obecně.

Tady byl postoj k hlasování jasný dopředu. V TOPce má jakýkoli přesun kompetencí směrem k evropským pumprdentům masivní podporu. Kalousek je rozený úředník, a tak se snaží, aby byla byrokratická pyramida, která ho živí, co nejvyšší. Čím vyšší je, tím výš se dá šplhat, a tím výš může být zasloužilý papaláš vykopnut. Taky je dobré nešplhat až nahoru, tam je člověk moc na očích.
A právě moloch EU skýtá moře příležitostí, jak se zašít prakticky neviditelně a při tom si zajistit přiměřený důchod.

Kalousek má ještě jedno volební období prakticky jisté. Cyklus naděje-zklamání voličské skupiny hledačů autentické pravice je osmiletý, takže příští volby ještě s velkou pravděpodobností proleze... což není pro občany dobrá zpráva...

VV
O veverkách škoda hovořit. Blondýny sice hlasovaly proti jako jeden muž, ale nejsem si jistý, kolik jich vědělo proč, a kolik o čem vlastně hlasují. Pochybuji ale, že něktrá věděla obojí.
Tahle karikatura politického marketingu doufejme zanikne i s odštěpenými Peaky, o nichž myslím ani nemá cenu se zmiňovat.

Takže kdo zvedne prapor pravice?

SSO?
Momentálně je mým osobním favoritem, jenže to by museli hoši setsakramentsky přidat, a to předsedou počínaje. Hlavně v PR. Jsou to chytří hoši, ale neumějí oslovovat lidi. Spíš to někdy vypadá, že se snaží oslovit hlavně sami sebe.
Petra Macha jsem kdysi nazval skautským vedoucím. Dnes bych ho povýšil na Velkého Vonta. Jenže i to je na předsedu strany, která má ambice vkročit do parlamentu, málo.
Strana sama ještě působí spíš jako think tank než jako politický subjekt. Chybí jí jasně a srozumitelně formulovaný ideový základ, a stejně jasně a srozumitelně formulovaný program. Politika je marketing, a tam s krkolomnými technickými a právnickými formulacemi neuspějete. Zákazník slyší na zkratky.

ANO?
... proboha NEEE!!!
... tady můžeme čekat křišťálově čistou politiku ve stylu upřímného Stanislava Grosse, Babišova bývalého přítele a obchodního partnera. Jak by to vypadalo v oblasti tažení proti korupci asi nejlépe posoudí zahradníci - ti nejlíp vědí, jak si počíná kozel na zahradě. Ale věřím, že by konečně zavládl pořádek v oblasti dotací, protože jejich velká část putuje právě do Babišových firem.

 

Pokud existují jiné strany, tak jsem o nich neslyšel - tedy s výjimkou vandasovců, ale těm doufám nepomůže do parlamentu ani Šimůnková, i když se fakt snaží. Pokud máte nějaký tip, dejte vědět...

 

 

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | sobota 9.6.2012 11:24 | karma článku: 21,83 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli