Pozor na laciné asijské padělky značkových vajec

13. 03. 2012 12:46:40
S přicházejícími velikonocemi je náš trh opět zaplavován lacinými padělky značkových výrobků všeho druhu. Týká se to i vajec - naší tradiční velikonoční rekvizity.

Na tyto padělky, pocházející převážně z asijských zemí, ale zčásti taky z domácích ilegálních pěstíren, můžete narazit zejména u stánkových prodejců, ale objevily se i v kamenných prodejnách, a dokonce i v hypermarketech velkých obchodních řetězců.
Jejich koupí ušetříte maximálně pár stokorun za kus, ale mohou se vám taky ošklivě prodražit. Když je totiž u vás objeví finanční policie, ať už při běžné pouliční kontrole nebo při namátkové domovní prohlídce, hrozí vám obvinění jak z porušení autorských práv, tak z daňového úniku.
Laciné padělky navíc kromě důležitých identifikačních znaků a estetických prvků často postrádají důležité technologické prvky, které umožňují bezpečnou manipulaci s vejci ve všech fázích jejich spotřeby. V takovém případě riskujete navíc obvinění z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

Podívejme se nejprve, jak vypadá standardizované eurovejce - mnozí z vás už ho jistě viděli, někteří dokonce i zevnitř, ale nebude na škodu si jeho znalost občerstvit.

eggudesc.png

Eurovejce vychází z klasického kapkovitého tvaru se zaobleným dnem a protaženou špičkou, který mají vejce od nepaměti. Šlechtěním nosnic, zejména v oblasti grafiky a průmyslového designu, byl klasický tvar obohacený řadou prvků, které jednak zvyšují estetickou hodnotu vejce, jednak jsou důležité pro jeho bezpečné zpracování.
Dominantním estetickým a současně ochranným prvkem zaručujícím pravost je logo EggU na čelní straně vejce. Vlastně jen díky němu dnes bezpečně víme, která strana vejce je čelní.
Dále jsou tu již zmíněné techologické prvky. Grip v horní části těsně pod špičkou dovoluje bezpečné a neklouzavé uchopení vejce a jeho transport na krátké vzdálenosti.
Nakřapovací zóna se zeslabenou skořápkou slouží k bezpečnému a přesnému nakřápnutí vejce o hranu standardizované eurolinky, a perforovaná nakřapovací drážka zajistí přesné rozdělení skořápky při rozkřápmutí na dvě objemově přibližně stejné poloviny (dovolená odchylka max. 12%).

A nyní se podívejte na nejrozšířenější padělky a všiměte si charakterisických znaků, podle kterých je bezpečně odhalíte.


eggu2.png

Čínské vejce

Jde o poměrně zdařilý padělek, pocházející s velkou pravděpodobností z jihočínské provincie Shu ́Kei.
Že nejde o originál poznáte hlavně podle jemnějšího a výrazně širšího gripu. Dále zcela chybí nakřapovací zóna i rozkřapovací drážka, takže je vejce prakticky nepoužitelné.
Další výrazný rozdíl je v ochranné známce - místo hvězdiček je tu nápis v čínštině, který náš překladatel přeložil jako, "Škoda třetího prastrýce, který neumí užvýkat lun hao na počkání bez použití prostředníku", a jde patrně o nějaké místní přísloví. Použité písmo nesplňuje požadavky směrnice EK o bezpečnosti při práci s vejci - má ostré hrany a nežádoucí výčnělky. Taky barevnost vejce je zcela nevhodná.

eggviet.png

Vietnamské vejce (vzor Adidas)

Tomuto vejci, podobně jako čínskému, zcela chybí rozkřapovací drážka a nakřapovací zóna. Důvod je nasnadě - omezení ztrát při pašování krkolomnými horskými průsmyky a podloudnými stezkami, kde jakékoli zeslabení skořápky zvýší zranitelnost kontrabandu.
Důsledek: vejce, které může být svému majiteli skutečně nebezpečné. Nejen že hrozí nebezpečí pořezání ostrými hranami, které vznikají nekontrolovaným rozkřápnutím, ale vejce nemá ani grip, takže manipulace s ním je daleko za hranicí hazardu.
Tohle vejce by si koupil leda šílenec.

Estetický dojem výrazně zhoršují souběžné barevné pruhy po obvodu vejce, jejichž počet určuje kvalitu.

eggcorea.png

Severokorejské vejce - model Lon Ding*

Jde zatím o jediné mimoevropské vejce s evropským certifikátem, ale jeho prodej je omezen na prodejny obchodní sítě Dei Jüan, kde je možno nakupovat pouze za valuty. U vajec zakoupených jinde lze s jistotou předpokládat, že jde opět o nelegální napodobeniny.

Toto vejce je malý unikát - jde o pravděpodobně jediný druh vejce na světě, který je primárně určený k pití brčkem.
Jiný způsob konzumace se nedoporučuje, a to ani u vejce vařeného natvrdo.

* Dlouhé Pití

eggval.png

Valentýnské vejce

Tuto příšernost objevili policisté při koordinovaném zátahu celní správy a protidrogové zásahové jednotky začátkem února v jedné ilegální pěstírně nedaleko Strakonic. Vejce je doslova urážkou dobrého vkusu - nemožná barva, zpotvořené logo, celková kompozice taktéž nemožná - prostě slaďák. Navíc tu opět chybí nakřapovací zóna a rozkřapovací perforace, takže místo dárku dáte svému milovanému do ruky nebezpečnou zbraň, která může ublížit nejen jemu.
Nicméně vejce inspirovalo výtvarníka Jihočeských drůbežářských závodů, nositele řádu J.M.Brarrosa, k variaci "I Love EU". Ta bude daleko vkusnější a samozřejmě legální.

egghalow.png
Při stejné akci bylo zabaveno i toto halloweenské vejce, stejně nevkusné, a navíc depresivní. Lze se jen dohadovat, co je uvnitř.
eggcolumb.png

Kolumbijské vejce

Jde o technologicky velmi zaostalý produkt, jehož tvůrci se pokusili nahradit grip jednoduchou technickou fintou - prohozením špičky a spodku. Díky drobnému nákřapu na špičce je možné vejce skladovat vestoje na špičce, a díky tomu ho lze bezpečněji uchopit za širší spodek... nicméně i tak je manipulace s ním velmi nebezpečná, a vejce je proto zakázáno dovážet. Navíc tu opět chybí rozkřapovací technologické prvky, bez nichž je každé vejce nezpůsobilé k užívání v EU.

eggru.png

Ruské vejce

Toto vejce nevyžaduje před použitím rozkřap, absence rozkřapovacích prvků tím pádem tolik nevadí. Vadí velké množství přísad s prošlou spotřební lhůtou, které jsou neslučitelné s vaječností.
Toto vejce je vyhledávané dobrodruhy a adrenalinovými gurmány, kteří riziko a ohrožení života vnímají jako výraznou ingredienci.

Věřím, že pro vás byl článek přínosem a seznámil vás v dostatečné míře s riziky, která člověk podstupuje kupováním padělaných vajec. Ale nejde jen o rizika, jde i o samotný požitek z konzumace, který je u originálu prostě úplně někde jinde. Nejlépe to ostatně vyjadřuje známý slogan: "Není snadné ho získat, ale když už ho získáte, tak si ho vychutnáte."

Autor: Bedřich Havlíček | úterý 13.3.2012 12:46 | karma článku: 35.65 | přečteno: 3200x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.56 | Přečteno: 392 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 296 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 515 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1780
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...