Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tolerance znamená jít naproti...

Před nedávnem tady kolega bloger pohádkově popsal příběh školáka, který byl u nás zařazen do praktické školy, a poté co se jeho rodina odstěhovala do Velké Británie, uspěl tam na škole normální...

... odkaz zde...

A máme tady další argument pro zrušení praktických škol, dalo by se říct. Jsou diskriminační, jejich žáci, když se to s nimi umí, obstojí s přehledem i v normálníh školách. Když je zrušíme, odstraníme další překážku v začleňování menšin do většinové společnosti. Už nebude možné nalajnovat nikomu celoživotní perspektivu pomocné pracovní síly pouhým administrativním rozhodnutím.

Shodou okolností zhruba ve stejné době vyšel na iDnes (odkaz zde...) článek o univerzitě v britském Swansea, kde se vedení školy rozhodlo řešit rostoucí nepořádek na toaletách vyvěšením návodu k použití.
Vyvolalo to pěkné pobouření, zejména mezi studujícími, kteří se cítí dotčeni... no, ale muselo to tam asi vypadat hrozně, když vedení instituce, která vychovává budoucí elitu, sáhne k takové formě osvěty.

Možná vám není jasné, jak to spolu souvisí - nějaká vysoká škola, kde si studenti neumějí utřít zadek aniž by se s tím pochlubili ostatním, a bývalý romský žák naší praktické školy, který se jinde bez problémů začlenil do majority. Hned vám to objasním.

My u nás jsme v multikulturalismu a vůbec ve všem, co dělá svět na západ od nás krásnějším a lidštějším, dvacet-třicet let pozadu, možná i víc. Zatímco jinde chápou kulturní odlišnosti jako obohacení, u nás na ně hledíme přinejmenším s nedůvěrou. A pokud někde v důsledku kulturních odlišností dojde k nezdravému pnutí, stačí tyto nežádoucí odlišnosti když už ne setřít, tedy aspoň minimalizovat.

Odstranit kulturní pnutí není problém - stačí, když se jedna kultura přiblíží k druhé, něco si z ní vezme, přizpůsobí se jí, jde jí naproti. V tomhle jsou na západ od nás fakt dobří, a tak dokáží bez problémů absorbovat jakoukoli kulturu s jakýmikoli odlišnostmi a svérázy.
Jdou na to prostě jinak, než jsme zvyklí my. U nás se předpokládá, že aby se jedinec z jiného prostředí začlenil, musí se přizpůsobit majoritě. Pokud tedy chce romské dítě studovat na normální škole, chce se po něm nejen aby zvládalo sociální a studijní návyky ostatních dětí, ale dokonce aby se změnilo i jeho prostředí a rodinné zázemí, protože jednou ze současných podmínek úspěšného studia je nutnost učit se nejen ve škole, ale i mimo ni.

Řečeno obrazně - otázka dosažitelnosti vzdělání je jen otázkou nastavení výšky laťky, kterou musíme zdolat, abychom uspěli. Pro její zdolání musíme v současném systému studující vytrénovat do takové kondice, aby ji překonali.
Jenže to jde i jinak. Stačí snížit laťku, a v tu ránu je vzdělání dosažitelné všem - i těm, kteří ještě donedávna neměli nejmenší šanci uspět. A to je cesta, po které se dnes ubírá celá západní civilizace. Snižuje laťky, aby naplnila multikulturní kvóty tam, kde se při stávající úrovni nedají naplnit, protože jsou pro jiné kultury nepřekonatelnou překážkou.

Právě zrušení praktických škol je takovým základním posunutím laťky směrem dolů - ne sice přímo, ale lze s tím počítat jako s doprovodným efektem, který je víceméně jistý.
Záplava studujících na odlišných hladinách vnímavosti a studijního úsilí si rychle vynutí změnu parametrů a úpravy tempa studia a jeho klasifikace. Ostatní děti se rychle přizpůsobí novým nárokům a půjdou nadšeně naproti svým dosud jiným vrstevníkům, a tím se celý ten kvas urychlí. Dosavadní zkostnatělé formy studia budou přežívat jen na pár elitářských soukromých školách, a na celý proces budou mít prakticky nulový vliv.

Toto je jediná správná cesta, jak dosáhnut toho, aby ani děti s odlišným kulturním a společenským zázemím neměly problém dosáhnout na stejné vzdělání jako každý druhý. Toto je cesta, jak naplnit závěry... ehm, smělé vize EU v oblasti vzdělání, které z nás během pár let udělají nejvzdělanější, nejvyspělejší, nejvýkonnější a nejbohatší kontinent.
Na vysokých školách sice přibude pár předmětů, třeba "Splachovací WC - co a jak s ním?", ale nakonec je zvládne každý.

 

Varování autora: Článek obsahuje ironii!!!*

*... nechtěl jsem to sem dávat, ale zase jsem brán doslovně...

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | čtvrtek 23.2.2012 19:06 | karma článku: 20,15 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli