Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řecký plán na záchranu Řecka...

Ekonomické školy nemám, a i těch neekonomických jen poskrovnu, ale čtu skoro pravidelně blogy Matějky a Šichtařové, a tak se cítím dostatečně fundovaný vyjadřovat se k otázkám, které hýbou světem...

... a i když s výše uvedenými autory v lecčem souhlasím, v jedné věci mám jiný názor - nemyslím si, že Řecko je v pasti. Naopak, jsem přesvědčený, že Řecko ví, jak z toho ven... ale tady s nimi zase souhlasím, že existuje jediná cesta... jenže na rozdíl od obou autorů si myslím, že Řecko už po ní nějaký čas vykračuje... no, nebudu to už dál zamotávat...
Řecko ví jak na dluhy. Vědí to i ostatní státy, které jsou zvyklé žít v pohodovém tempu a nestarat se moc o to, co bude zítra. Stačí čas od času trochu znehodnotit měnu, dluhy jednoduše odmáznout devalvací, a tak přenést zátěž na věřitele - přesněji sebrat těm spořivějším, co jsme rozdali těm bezstarostnějším... jak už tady ostatně psali jiní.  Časem si sice musíte pořídit na výplatu dvoukolák, ale naučíte se s tím žít, protože život je přece od toho, aby se žil, a  aby se promrhal v pachtění za statky a kariérou, ne?
Na jihu to tak fungovalo běžně, a jižní měny podle toho vypadaly. Pamatuji doby, kdy řada naivních dívek až pozdě poznala, že narazit si italského milionáře není zas takové terno... někdy mu stačilo dát dohromady dvě tři průměrné výplaty a nemusel ani lhát. Jednu takovou zklamanou znám osobně.

Z pohledu Řecka je tedy pochopitelné, že bude svoje zadlužení řešit tradičním způsobem. Vlastně už řeší.
A tady možná někteří puntičkáři zvednou prst: tak moment - devalvací můžou odmáznout akorát vnitřní zadlužení, ne? Můžou přece znehodnotit jen svoji vlasní měnu.
Jistě, souhlasím. A to taky udělají - vlastně dělají.

Řecké dluhy a řecká měna mají jedno společné - euro. Takže řekové vlastně řeší svoje vnitřní zadlužení - budou prostě devalvovat svoji vlastní měnu. Čím níž euro dostanou, tím níž srazí svoje zadlužení.
A ostatní státy eurozóny? Jejich chyba, že jsou tak těsně napojené na řeckou měnu, ne? Když máte s někým společnou měnu, nesete s ním i jeho finanční rizika. Z pohledu Řeků se to dá vidět i takhle.

Ostatní státy eurozóny si to nenechají líbit, namítnete možná. Přece do toho mají taky co mluvit, a navíc jsou v přesile.

Jistě, i ostatní státy mají na svoji společnou měnu jistý vliv, a Řecko nemůže jen tak jednoduše devalvovat prostým vyhlášením změny kurzu. Musejí na to jít oklikou.
Pokud žijete ve svazku, kde jeden se jenom dře a druhý hýří, a uvažujete racionálně, víte kdy je čas říct "...a dost!!! Od teď každý za své."
Jenže když jde o euro, jde racionální a logické uvažování stranou.

Euro a realita jdou každý svojí cestou, a když už se náhodou potkají, euro radši hledí do výkladů.
Do projektu Euro už se investovalo tolik energie a prostředků, a někteří politici a jiní paraziti do něj vrazili tolik politického kapitálu, že obětují cokoli, jen aby ho udrželi v chodu třeba jediný den navíc. V momentě kdy euro zapadne, zapadne i jejich politická hvězda, a to, jak známo, je pro každého politického hráče víc než miliony mrtvol na bojištích. Mít na svém politickém pomníčku "Za jeho vlády padlo Euro" je noční můrou každého papaláše.
Taky nesmíte podceňovat houževnatost Řeků. Už několikrát v historii ukázali, že se dovedu postavit mnohem silnějšímu protivníkovi. Navíc v tom nejsou sami, ale mají daleko silnější spojence - Itálii, Španělsko, Portugalsko... těm taky oslabení eura přijde k duhu.

Nechápavé kroucení hlavou: ale jak můžou proti vůli ostatních znehodnotit měnu?

Jednoduše. Stačí jim dělat to, co dělají doteď - žít si nad poměry, a jednou za čas zaskočit do Bruselu pro stomiliardovou almužnu. Tam vykázat papírové dílčí uspěchy ozdravných kroků - bruselští pantáti spolknou všechno, jen když je naděje, že ještě chvíli zůstanou pantáty, a pomoc odkývnou. Však to nejde z jejich kapsy.

Když čtu o těch schůzích, vždycky si vzpomenu na schůzi studijního výboru ve filmu Marečku, podejte mi pero: "Ale ta čtyři mínus z rovnováhy na páce, to je taková první radostná vlaštovka..." - myslím, že bruselský optimismus se nese ve stejném tónu...

Efekt tohoto postupu je zjevný - euro oslabuje. Zatím jen nepatrně, ale je rozkolísané jak hrdinka argentinské telenovely. A díky velmi nestandardním postupům EU při snaze udržet ho nad vodou mohou Řekové hledět do budoucnosti s optimismem.
Budování eurovalů kolem pevnosti Euro vysiluje krizí už tak dost vysílené ostatní země, takže zanedlouho bude i v jejich zájmu, aby euro oslabilo.
Věřitelé jsou nuceni dobrovolně odpouštět část dluhů. Nejspíš to nedělají úplně zadarmo, ale někdo to nakonec bude muset zaplatit, a zase to bude na účet eura.
ECB skupuje bezcenné dluhopisy, respektive vyměňuje je za dluhopisy vlastní, zatím ještě důvěryhodné, protože když už nesežene peníze jinak, může si je vytisknout - což s velkou pravděpodobností udělá. Tady je to zvlášť nadějné, protože k roztočení inflačního víru má právě centrální banka ty nejúčinnější nástroje.

Takže Řekům teď jde jen o to vydržet co nejdýl. Stačí jim k tomu posilovat dogma o nepotopitelnosti Řecka a trpělivě čekat, dokud nedostanou věřitele na kolena. Politická reprezentace EU jim bude hrát do noty, protože každý odklad řešení je dostatečně pádným argumentem pro další odklad... věta když už jsme do toho vrazili tolik je nejpádnějším argumentem pro udržování všech neživotaschopných projektů.
Budou ho držet nad vodou, dokud v ní nebudou sami až po bradu... což ovšem nemusí nutně znamenat dlouho.

V podstatě se tady setkáváme s jednou z forem multikulturního obohacení. Řekové vnesli do finančního systému budovaného na bázi německé preciznosti trochu té jižanské bezstarostnosti. Nic víc, ni míň.
A jak už to u multikulturního obohacování chodí, časem převáží jedna kultura nad druhou a vnutí jí svoje hodnoty a svoje pravidla. Přitom nemusí nutně převážit ta, která se zpočátku zdá silnější a výkonnější.
V tom je ten největší půvab našeho fraktálně uspořádaného světa, kde na každém kroku, v každé oblasti a v libovolném měřítku najdete vždycky to samé.

A tak EU sice chrlí vize světlé budoucnosti, ale ve skutečnosti už začíná žít podle hesla vychutnejme si každý den, protože kdo ví co bude zítra...

 

p.s. - varování autora: při psaní tohoto článku byla použita nadsázka...

p.p.s. nadsázka neznamená něco, co je výš než sázka, stejně jako viceprezident neznamená víc než prezident...

p.p.p.s - pokud vám i tak něco z toho připadá reálné, je to důkaz, že i já se můžu mýlit...

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | středa 22.2.2012 13:58 | karma článku: 25,98 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli