Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úhlavní nepřátelé odborů - počasí a prázdná kasa

Organizovat revoluci v listopadu je pošetilost. Sice to fungovalo kdysi dávno v Rusku, ale spíš jenom díky tomu, že vůdcové tenkrát revolučním masám nakukali, že je ještě říjen.

Dnešním revolucionářům už jen tak něco nenakukáte - ti než vyjdou bořit starý svět, aby na jeho troskách vybudovali nový a krásnější, vždycky napřed vystrčí ruku, jestli náhodou neprší.
Proto bych, být revolučními odborovými bossy, na dříve osvědčené revoluční měsíce jako je listopad nebo únor moc nespoléhal. Něco jiného je obklíčit koně na václaváku na sklonku léta, kdy už není moc horko, ale ještě se to dá v pohodě vydržet v tričku, a něco jiného vyštvat je do lezavé vlhké zimy, ke všemu ještě kousek od Vltavy. To se pak těžko někdo může divit, že přišli jen ti, kteří si můžou i při dnešní drahotě dovolit zimní oblečení.

Dalším problémem současného revolučního odborového hnutí je prázdná kasa ČSSD - hybatelky pokroku - po draze zaplaceném drtivém vítězství v posledních volbách.
Volební manažer Tvrdík sice dokázal usmlouvat devadesátiprocentní slevu u spřízněných mediálních  gigantů, ale ani ta stranu nezachránila před vyschnutím pokladničky a spojeneckých kampeliček. Navíc ani taková sleva není zadarmo. Přízeň majetných něco stojí, a když po jejím projevení nejsou k dispozici vládní pozice, z nichž se dá projevit odpovídající vděčnost, může být taková sleva pro stranické finance vražedná.

Doplatí na to chudáci odboroví bossové, protože najednou nejsou peníze na svážení řadových bojovníků do ohnisek revolučního boje. Oni sami při překotně ubývající členské základně vyberou na příspěvcích sotva na nějaký ten golfový dýchánek na Karštejně, a těžko po nich můžeme chtít, aby za naši budoucnost bojovali za svoje. To by bylo nadmíru sobecké.

Zorganizovat stávku dopraváků ještě ještě jakž takž jde - ti mají dráhu zadarmo a ještě dostanou proplacené diety. To se jich pak sejde možná k tisícovce, a další desetitisíce neohroženě nepracují. Jenže taková stávka je dvojsečná zbraň, protože se obvykle ukáže, že nečinnost stávkujících má skoro stejný efekt jako jejich činnost. To pak může vyvolat dotazy, proč nestávkují častěji.
Ale zorganizovat odborářskou demonstraci, která by otřásla samoděržavím a nepřipomínala hlouček zbloudivších návštěvníků z venkova, kteří přijeli na Prodanou nevěstu, to je bez peněz nemožné.
Jaký je to rozdíl proti třicetitisícové demonstraci na podporu Paroubkovy vlády v listopadu 2005, kdy jenom autobusy svážející spontánní odborářské demonstranty z celé republiky zablokovaly Letnou.

Tenkrát ovšem byla jiná situace, hlavně co se stranické kasy ČSSD týče - strana byla víc jak sedm let u moci, a tak bylo nahospodařeno. Tím pádem mohly vyrážet autobusy plné nadšených odborářů i z těch nejzapadlejších vísek, aby dali tradičně pravicovým pražanům na srozuměnou, koho chtějí ve strakovce.

 

Demonstrace v květnu 2011 kladla důraz zejména na jednotné transparenty v odlehčeném provedení.Podomácku vyráběné transparenty ze dřeva a lepenky, které se používaly dřív, působily neesteticky. Navíc byly těžké, a demonstranti pod jejich tíhou rychle umdlévali, zráceli bojový zápal a mizeli v hospodách. S novými transparenty sice mizeli stejně hbitě, ale byli pak daleko čilejší.

Vertikálně orientované transparenty navíc opticky zvětšují dav, zejména při záběrech teleobjektivem ze správného úhlu, a jsou tudíž mediálně přitažlivější.

Tady naopak odbory demonstrovaly proti vládě, což dokazuje jejich nestrannost a apolitičnost.
Odhady organizátorů a policie hovořily o 40 tisících, analytická geometrie dávala výrazně střízlivější výsledky. I tak díky přízni počasí a nějakým těm zbytkům v kasičkách lze hovořit o masové akci

 

Demonstrace na podporu stávkujících veřejných dopraváků byla z jiného těsta.Odboráři se nijak netajili tím, že stávka musí občany bolet, a tak na účinnější zablokování městské dopravy použili trakaře a balíky slámy.

Zlí jazykové tvrdí, že balíky měli kvůli lepší orientaci v meropoli, ale není to pravda - orientaci jako vždy zajišťovali organizátoři, a balíků se nikdo na nic neptal.

Tady už se o masovosti dá hovořit jen s velkou nadsázkou a pokud započítáme i balíky. Přesto demonstrace ukázala sílu odborů, a nebýt toho, že vláda sáhla k mimořádně brutálním prostředkům - nasadila proti demonstrantům Kalouska - byl by dopad daleko citelnější.

Taky šlo o historicky první případ masového nasazení cyklistů - stávkokazů. K tak brutálním prostředkům se neuchýlily ani prvorepublikové vlády, které jinak neváhaly střílet do dělníků.

 

Demonstrace, která proběhla nedávno, je z tohoto pohledu naprostým fiaskem, a nevzbudila prakticky žádný mediální ohlas. Fotografie se omezily na portréty demonstrantů, protože skupinové fotografie působily řídce a nezajímavě.
Sešly se tu oba protirevoluční faktory - nedostatek peněz a nepřízeň časí, a podle toho to dopadlo. Věřím, že si z toho odboroví i straničtí bossové vezmou ponaučení. Je to zejména v jejich zájmu, protože s tak málo akční hybnou silou revoluce můžou vůdci odborů těžko čekat nějakou trafiku od ČSSD, a ČSSD se bez peněz nemůže opřít o hlas ulice.

 

 

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | neděle 27.11.2011 8:24 | karma článku: 19,31 | přečteno: 914x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli