Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčba žloutenky pudrem

Tato progresivní léčebná metoda staví na předpokladu, že hlavním problémem pacienta je žlutá barva. Současně je výmluvnou ukázkou toho, jak může přesné pojmenování problému ovlivnit jeho řešení.

Nová metoda je v prvé řadě úžasně rychlá – výsledek léčby je patrný prakticky okamžitě po aplikaci léku. Stačí tenká vrstvička pudru, a pacient má hned zdravou barvu a může bez obav mezi lidi. Je taky poměrně levná, i když pudr zatím není hrazený ze zdravotního pojištění. Jediným negativem je nutnost poměrně časté aplikace léku, zejména v parných letních dnech nebo za deště.¨Nepříjemný je taky fakt, že uzdravený pacient nakazí další, ale vzhledem ke snadnosti léčby to není zas takový problém.

 

Léčba choroby maskováním viditelných symptomů se v politice praktikuje už od nepaměti. Vzpomeňme namátkou Xerxovo bičování moře za to, že vlnami strhlo most, kterým chtěl podniknout invazi do Řecka. Král tenkrát taky správně pojmenoval problém - za všechno může moře, a ne naše nízká techologická úroveň. A nešlo ani o hloupý a pošetilý plán, ani o žádné velikášství ani jiný výraz nezdravého rozumu, ale o obyčejnou sabotáž. Viník byl usvědčen a potrestán, a král si zachránil tvář pro příští porážku.

Ale nemusíme pro příklady chodit do starověku, dnešní doba nám jich poskytuje až až.

Podívejme se třeba na situaci na severu Čech. Koncentrace jistého etnika dosáhla v některých oblastech nadkritické hodnoty, což se projevilo drastickým snížením kvality života pro jiná zde žijící etnika. Nastaly nepokoje - lidi se začali dožadovat takových pošetilostí jako je bezpečný pohyb po vlastním městě aspoň za bílého dne nebo ochrana majetku, a vyšli do ulic.
Takový zjevný symptom choroby, jako jsou masové demonstrace, nenechají žádné vládce klidnými, a donutí je jednat. Jak jinak než pudrem, protože problém koneckonců vznikl díky dlouholetému pudrování jiného problému, totiž řešení-neřešení integrace jisté menšiny do společnosti.
Použité pudry RASISMUS a XENOFOBIE mají úžasný krycí účinek, a tak se problém rázem ocitl ve správném světle. Celý svět v mžiku pochopil, že se tu potýkáme s netolerancí na straně většiny, a že s takovým problémem se musí rázně zatočit a zchladit horké rasistické hlavy všemi prostředky.
Aplikace pudru vodním dělem vám může připadat poněkud výstřední, ale je to v podobných případech běžná metoda. Její problém je v tom, že dělo většinou míří na nevinné viditelné symptomy choroby a zcela ignoruje její neviditelné příčiny. Ale to je obecný problém metody pudrování.
Symptomy byly nicméně úspěšně zažehnány, a tak se nákaza může bez probémů šířit dál.

Podobně se postupuje i na mnohem vyšší, nadnárodní úrovni.
Před nedávnem se ukázalo, že některé státy v úvěrové euforii vyvolané bezbřehým eurooptimismem jak dlužníků, tak i věřitelů, projedly nejen přítomnost, ale i hodně vzdálenou budoucnost.
Až když nastaly problémy nejen se splácením úroků, ale vůbec s udržením obézních a rozmlsaných států v chodu, všimli si věřitelé a investoři, že tyto státy mají poněkud nezdravou barvu. Tedy přesněji řečeno začaly je na ni upozorňovat ratingové agentury.
Rázem bylo po levných půjčkách, najednou byl problém se vůbec k nějaké dostat.

Naštěstí má EU skvělé doktory, kteří rázem poznali, že problém je právě v té barvě. Když se postižené státy trochu přepudrují, vrátí se jim zdravá barva a s ní i ochota půjčovat a investovat.
Problém tedy není v tom, že státy nejsou schopné splácet, ale že jim nechce nikdo půjčit.
Lékařské koncilium Evropské komise pod vedením MaoDr. Barrosa vypracovalo léčebný plán, a přední terapeuti Sarkozy a Merkelová se s entuziasmem a se zápalem hodným tak velké věci pustili do jeho realizace.
V prvé řadě bylo třeba zasypat problémové země tunami zlatého pudru. Jenže ani to nestačilo, těch pár set miliard sotva zakrylo ustarané vrásky kolem očí. A tak bylo přikročeno k budování obrovské hromady pudru, na kterou dobrovolně přispějí všechny státy eurozóny, i kdyby nechtěly.
Odhad velikosti hromady byl zpočátku skromný, počítal jen se stovkami miliard. Dnes už se ozývají střízlivější odhady počítající v bilionech.
Za takovým valem se problémy snadno schovají, myslí si protagonisté plánu. Ale aby náhodou někdo něco nevyštrachal, je třeba ještě paralyzovat zvědavce z ratingových agentur. Možná bude pro začátek stačit, když se jim zakáže dávat záporná hodnocení. Kdyby to nestačilo, vybudujeme si ratingovou agenturu vlastní, nezávislou.

Léčba úspěšně pokračuje a má přesně stejný průběh jako léčba žloutenky pudrem. Pacienty je třeba každou chvíli přepudrovat, ale díky tomu zatím není třeba je dávat do bankrotové karantény. Proto se choroba vesele šíří a přeskakuje na další a další státy.
Ale dokud je pudr, není problém.

V některých případech, a zejména při použití určitých značek pudru má ale tato metoda svá úskalí.
Na mezinárodní scéně se při řešení problémů s oblibou už mnoho let používá značka GUN POWDER. Je sice krátkodobě velmi účinná, její aplikace má však jisté negativní vedlejší účinky – pacienti se po její aplikaci stávají poněkud výbušnými.

 

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | pátek 18.11.2011 12:26 | karma článku: 15,63 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Jsme civilizace na odstřel?

Při čtení rozhovoru s přímým svědkem pažížského masakru, zpěvákem kapely Eagles of Death Metal Jesse Hughesem, mi nebylo nejlépe. Ani ne tak z popisované chladnokrevné brutality vrahů, jako spíš z bezradnosti a odevzdanosti obětí.

26.5.2016 v 18:10 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Turci konečně dobyli Vídeň

Ve Vídni je dobojováno. Tentokrát ale o výsledku nerozhodl Jan III. Sobieski se svými okřídlenými rytíři, ale korespondenční hlasy, které se slétly kdoví odkud...

23.5.2016 v 18:36 | Karma: 47,06 | Přečteno: 7427x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Hate Free realismus

Politika občas mívá tendenci zapřáhnout kulturu do svých služeb. Když se jí to podaří, vznikne parodie.

17.5.2016 v 17:58 | Karma: 40,14 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Politika

Bedřich HavlíčekBedřich

Proč zrovna my jsme Rudí?!

Svět je stále barevnější - regály v hypermarketech hýří barvami jako jarní louka, po ulicích metropolí skotačí duhové průvody, politici maskují svoji ideovou šeď barevnými šálami.Barevné opojení se nevyhnulo ani revolucím.

30.11.2014 v 8:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Za světlými zítřky v politicky korektní košili

Když modul Philae dosedl na povrch komety 67P (jméno neuvedu, abych nebyl za rusofila), zažíval doktor Matt Taylor svoji hvězdnou hodinku. Bohužel si vzal špatnou košili, a tak se jeho vědecký a profesní triumf málem změnil v sešup a pád.

20.11.2014 v 19:21 | Karma: 25,78 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli